Almatorta császárnő módra



Hozzávalók:
A tészta:
- 200 g puha vaj
- 300 g liszt
- 80 g kristálycukor
- 4 tojássárga
- 500 ml tej


A töltelék:
- 500 ml tej
- 125 g rizs
- 1 citrom levágott héja
- 2 tojás
- 100 g kristálycukor
-30 g vaj
-50 g vékonyra szeletelt mandula
-só

A díszítéshez:
-6 db alma
-50 g kristálycukor
-1 tk őrölt fahéj
-50 g vaj

- vaj + liszt a forma kenéséhez

Elkészítés:

Morzsold el a puha vajat a liszttel, majd a többi hozzávalókkal együtt gyúrd össze alaposan. Tekerd a tésztát fóliába és pihentesd 30 percet a hűtőben.

Vajazz és lisztezz ki egy sütőformát, majd a pihentetés után kinyújtott tésztát egyengesd el a belsejében. Jól tapaszd oda a tésztát a forma oldalához és aljához.

Szurkáld meg villával a tészta felszínét és süsd 15 percet előmelegített sütőben 180 fok. Ha a tészta megsült, hagyd benne a formában.

A töltelék elkészítéséhez öntsd a tejet egy főzőedénybe. Tedd bele a rizst, egy csipet sót, a citrom héját, és lassú tűzön,gyakran kevergetve főzd készre a rizst. Ez forrástól számítva kb. 20 perc.

Verd a tojásokat a cukorral habosra kézi habverővel, majd keverd a rizshez a mandulával és a vajjal együtt.

Állítsd a hőfokot 200 fokra, majd töltsd a tölteléket a formába, majd told vissza a sütőbe újabb 10 percre. Ha elkészült, vedd ki a formából és hagyd kihűlni.

A dekorációhoz, hámozd meg az almákat vágd ki a csumájukat,  majd vágd mindegyiket 8 szeletre.

Terítsd szét a sütőformában az almaszeleteket, szórd meg cukorral, fahéjjal és vajdarabkákkal. Told a sütőbe 10 percre. Sülés után duzzadtaknak és aranyszínűnek kell lenniük.

Szedd ki a sült almadarabokat a formából, díszítsd velük a tortát. Locsold meg a maradék vajjal, majd szórd meg kevés fahéjjal.
Jó étvágyat!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis