A tészta:
- 200 g puha vaj
- 300 g liszt
- 80 g kristálycukor
- 4 tojássárga
- 500 ml tej
A töltelék:
- 500 ml tej
- 125 g rizs
- 1 citrom levágott héja
- 2 tojás
- 100 g kristálycukor
-30 g vaj
-50 g vékonyra szeletelt mandula
-só
A díszítéshez:
-6 db alma
-50 g kristálycukor
-1 tk őrölt fahéj
-50 g vaj
- vaj + liszt a forma kenéséhez
Elkészítés:
Morzsold el a puha vajat a liszttel, majd a többi
hozzávalókkal együtt gyúrd össze alaposan. Tekerd a tésztát fóliába és
pihentesd 30 percet a hűtőben.
Vajazz és lisztezz ki egy sütőformát, majd a pihentetés
után kinyújtott tésztát egyengesd el a belsejében. Jól tapaszd oda a tésztát a
forma oldalához és aljához.
Szurkáld meg villával a tészta felszínét és süsd 15
percet előmelegített sütőben 180 fok. Ha a tészta megsült, hagyd benne a
formában.
A töltelék elkészítéséhez öntsd a tejet egy főzőedénybe.
Tedd bele a rizst, egy csipet sót, a citrom héját, és lassú tűzön,gyakran
kevergetve főzd készre a rizst. Ez forrástól számítva kb. 20 perc.
Verd a tojásokat a cukorral habosra kézi habverővel, majd
keverd a rizshez a mandulával és a vajjal együtt.
Állítsd a hőfokot 200 fokra, majd töltsd a tölteléket a
formába, majd told vissza a sütőbe újabb 10 percre. Ha elkészült, vedd ki a
formából és hagyd kihűlni.
A dekorációhoz, hámozd meg az almákat vágd ki a
csumájukat, majd vágd mindegyiket 8 szeletre.
Terítsd szét a sütőformában az almaszeleteket, szórd meg
cukorral, fahéjjal és vajdarabkákkal. Told a sütőbe 10 percre. Sülés után
duzzadtaknak és aranyszínűnek kell lenniük.
Szedd ki a sült almadarabokat a formából, díszítsd velük
a tortát. Locsold meg a maradék vajjal, majd szórd meg kevés fahéjjal.
Jó étvágyat!