Hozzávalók:
A tészta:
-120 g puha vaj
-300 g liszt
-60 g cukor
-150 ml meleg víz
-csipet só
A töltelék + öntet:
-750 g eper
-3 ek cukor
-8 db összemorzsolt babapiskóta
-3 ek vaníliás cukor
-250 ml édes vörösbor
Elkészítés:
A tésztához a vajat morzsold el a liszttel, majd a
hozzávalókból gyúrj tömör tésztát. Csomagold fóliába, majd 30 percet pihentesd
hűtőben.
A megmosott epret darabold össze, szórd meg 1 ek cukorral
és tedd félre.
Nyújtsd ki a tészta 2/3 részét enyhén lisztezett
felületen, 3 mm vékony lappá. Majd bélelj ki a tésztával egy 22 – 24 cm
átmérőjű, (sütőpapírral bélelt) kapcsos tortaformát.
A morzsolt babapiskótát terítsd szét a tésztán, majd
simíts rá 500 g cukrozott epret.
Nyújtsd ki a megmaradt tésztát, szurkáld meg villával és
borítsd a torta tetejére. Alaposan nyomkodd össze a tészta alsó és felső
széleit (zsinórt formázva a tészta peremén), majd told a sütőbe és süsd meg.
Előmelegített sütő, 200 fok, 20 perc.
Vedd ki a sütőből egy pillanatra, szórd meg porcukorral
és told vissza még 10 percre.
Az öntethez a maradék epret a lével együtt tedd
főzőedénybe a bor felével és 1 ek. cukorral. Mérsékelt lángon, állandó
keveréssel, főzz belőle sűrű krémet, majd turmixold össze a bor másik felével
és tálald a pitével együtt.