Két réteg leveles tészta közé rejtett piskótalap, gazdagon töltve cukrászkrémmel.
Hozzávalók:
-2 cs leveles tészta tekercs
A piskótához:
-100 g liszt
-5 tojás
-50 g keményítő
-150 g kristálycukor
A krémhez:
-500 ml tej
-100 g kristálycukor
-1 citrom levágott héja
-3 tojás
-50 g liszt
- 50 ml narancslikőr vagy Triple Sec
A tetejére:
- 3 ek porcukor
- csokoládé forgács
Elkészítés:
Mindkét korongot helyezd sütőpapírral bélelt lemezre vagy
tepsibe, szurkáld meg villával, majd süsd 15 percet 190 fokon, előmelegített
sütőben egyenként!
A piskóta elkészítéséhez üsd a tojásokat egy
keverőedénybe, szórd bele a cukrot, majd verd az elektromos habverővel 15
percig. A krémnek habosnak, és szinte fehérnek kell lenni.
Szitáld a lisztet és a keményítőt a krémbe. Lazán,
alulról felfelé keverd össze, majd töltsd a masszát egy 24 cm átmérőjű kapcsos
formába. (Természetesen a forma vajazott és lisztezett legyen, vagy sütőpapírral
bélelt.)
Süsd a piskótát előmelegített sütőben 190 fokon, 30
percet. Ha elkészült a piskóta, csúsztasd sütőrácsra és hagyd kihűlni.
A cukrászkrémhez melegítsd fel a tej felét 30 g cukorral
és a citromhéjjal együtt.
Verd fel a tojások sárgáját 70 g cukorral elektromos
habverővel, míg egészen fehér lesz. Szitáld hozzá a lisztet, keverd el, majd
hígítsd fel a masszát előbb a maradék hideg, majd a felmelegített tejjel.
(Előzőleg vedd ki a citromhéjat.)
Öntsd át az egészet a főzőedénybe és állandó keverés
mellett főzzük sűrű krémmé. Vedd le a
tűzről és hagyd kihűlni.
Kend meg a tésztakorongot vastagon a cukrászkrémmel. Vágd
le a piskóta vékony külső, keményebb réteget. Tedd félre a levágott részeket,
melyeket majd később felhasználsz.
Tedd rá a krémre a piskótalapot. Hígítsd fel a likőrt 5
ek vízzel és egy kenőecset segítségével itasd át a piskótát az alkohollal.
Simíts erre a lapra is cukrászkrémet majd illeszd rá a másik leveles tészta
korongot.
A levágott piskótaszéleket morzsold össze egészen apróra.
Vond be a torta oldalát egyenletesen a maradék krémmel,
majd a morzsolt piskótával borítsd be az oldalát.
Szórd meg porcukorral a torta tetejét, majd
csokoládéforgáccsal.
Jó étvágyat!
TIPP: Miután megszórtad a torta tetejét porcukorral,
forrósíts fel egy vaspálcát vagy hústűt és nyomd a torta cukros tetejére rácsot
formázva. A cukor karamellizálódik ott ahol a forró vas hozzáér.