Madeleine

A fenséges francia madeleine! Puha és könnyű.

Hozzávalók (35 - 40 db):
- 4 tojás
- 175 g cukor
- 125 g liszt
- 115 g olvasztott vaj
- 1 kiskanál sütőpor
- 1 ek reszelt citromhéj

Elkészítés:

A tojásokat a cukorral keverd habosra. (A legmegfelelőbb ezt a műveletet egy keverőgépre hagyni.) Fontos, hogy addig keverd, míg habos, fehér krémszerű masszává válik.

Keverd össze a lisztet a sütőporral majd forgasd a keverékhez. Szórd bele a citromhéjat és csorgasd hozzá az olvasztott vajat is, majd tedd 20 percre hűtőszekrénybe.

A tésztát töltsd vajazott lisztezett madeleine formákba, majd sütőben süsd készre a sütiket. A mélyedéseket csak 2/3-ad részig töltsd, mert a sütik beleduzzadnak a kapszlikba. (Ha szilikonformában készíted, biztosan nem ragad bele, és vajazgatni sem kell.)

Előmelegített sütő, 180 fok, 7-8 perc.

Tálalás előtt szórd meg porcukorral... és jöhet a gőzölgő kávé vagy az ízletes tea... és akiket szeretsz :)
Jó étvágyat!

TIPP: Készíthetsz különböző variációkat, mondhatnám, variációk madeleine témára. Nos, lehet kakaós - a tésztába 2 ek kakaóport keverj 2 ek liszt helyett... avagy gyümölcsös (meggy, cseresznye, szilva, akár rumba áztatva :), de a gyümölcsöt azután tedd a tésztára, hogy azt a  formákba kanalaztad. 

De mint tudjuk az emberi fantázia határtalan, így a teljesség igénye nélkül: Kókuszos - 2 ek kókuszreszelék 1 ek liszt helyett. 
Vaníliás - 2 rúd vanília kikapart belsejét tedd a tésztába. 
Kávés - 2 ek erős, főzött kávét vagy 1 ek instant kávéport keverj a tésztához. 
Narancsos - egy egész narancs héját reszeld a tésztába, sőt, még narancsos mázat is készíthetsz a tetejére. ... és ha már itt tartunk, lássuk az eredeti narancsmáz receptjét is:
Narancsmáz:
- 375 g porcukor
- 225 g puha vaj
- 1 ek reszelt narancshéj
- 1 csipet só
A hozzávalókat keverőgéppel keverd sima, habos krémmé majd halmozd a gyönyörűséges madeleine-ek tetejére. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis